Foeragerende grutto's in Silla, Tancat del Passiego

In L’Albufera (Valencia) komen West-Afrikaanse grutto’s en die uit Mali samen…

De jaarlijkse voorjaarstrek langs de Oost-Spaanse (Middellandse Zee) kust zit er weer op. De afgelopen twee maanden hebben duizenden grutto’s de belangrijke wetlands (met rijstpolders) langs deze kust bezocht.
In één van deze wetlands, El Parque Natural de L’Albufera (Valencia), streken dit voorjaar ook twee zendervogels neer: Moddergat en Wolvegae. 

Wolvegae arriveerde in L’Albufera op 18 Februari. Zij overwinterde in Senegal, en maakte tussenstops in Marokko en Zuid-Spanje (Coto Doñana). Ze herhaalde hiermee -praktisch op de dag af- haar voorjaarsvlucht van 2016!

Wolvegae in Silla, Tancat del Passiego

 

Moddergat arriveerde op 6 Februari in L’Albufera, na een vlucht vanuit de Niger Delta (Mali). Vorig jaar verbleef ze in dezelfde periode enkele honderden kilometers zuidelijker, in de zoutpannen van Salinas de Santa Pola.
Naast Wolvegae en Moddergat werden dit voorjaar in L’Albufera nog ruim 50 andere, gekleurringde grutto’s waargenomen. De levensgeschiedenissen van deze vogels vertonen een aantal duidelijke patronen:
- Veel grutto’s reizen naar L’Albufera via de Coto Doñana. Ruim de helft van de gekleurringde vogels wordt in de voorafgaande maanden aldaar gezien. Waarom deze vogels nog een oostelijke omweg maken(20% meer vliegkilometers) en niet over het hart van Spanje naar het noorden vliegen, is de vraag?
- De levensgeschiedenissen van de gekleurringde grutto’s lijken te wijzen op een eigen, Oostiberische flyway: Veel van hen zijn de afgelopen voorjaren herhaaldelijk waargenomen in L’Albufera en bovendien; worden de overige, gekleurringde grutto’s op de voorjaarstrek niet waargenomen op de andere, westelijker gelegen pleisterplaatsen van het Iberisch schiereiland. 
- Overwinterende vogels uit zowel West-Afrika als de Niger Delta (Mali) migreren via deze Oost-Iberische flyway naar het noorden. 

Vorige week hebben Moddergat en Wolvegae L’Albufera verlaten. 
Moddergat vloog over het hart van Frankrijk naar de Biesbosch en verblijft ondertussen in haar Zuidwest-Friese broedgebied; Wolvegae maakte een korte, snelle stop in de Ebro Delta (zo’n 200 km ten Noorden van L’Albufera) en stak daarna schuin over naar de West-Franse kust. Hier verbleef zij in 2016 ook, om pas begin april 2016 naar Zuidwest-Friesland te vertrekken. 
We zijn benieuwd wat Wolvegae de komende tijd zal doen. Wacht ze wederom zo lang, of is ze dit jaar vroeger ‘thuis’?

One thought on “In L’Albufera (Valencia) komen West-Afrikaanse grutto’s en die uit Mali samen…

Geef een reactie